Een school is een dynamische omgeving. Toch wilt u graag grip houden op de toegangsverlening.
Dat blijkt complex te zijn.

Beveiliging van
de deur op school

Scholen hebben een heel eigen dynamiek. In de praktijk betekent dit, dat het beveiligen van een deur op een school door middel van een slot een eigen aanpak nodig heeft. Een oplossing met een cilinderslot en sleutels zorgt vaak al naar een paar dagen voor een ‘lek’ systeem. Sleutels raken zoek, worden gedeeld of worden voor het gebruiksgemak bijgemaakt, waardoor de sleutelbeheerder geen zicht meer heeft op wie er in welke ruimte kan komen. Juist omdat er ook scholen met steeds waardevollere apparatuur gewerkt wordt, kan dit problemen opleveren. iPads, beamers en laptops verdwijnen. Doordat de ‘buitenschil’ van een school vaak niet volledig dicht is (een school is immers een semi-openbare ruimte), hoeven het niet alleen leerlingen te zijn die diefstallen plegen.

Advies: electronische sloten op scholen

Safe werkt voor een flink aantal scholen en adviseert daar eigenlijk in alle gevallen elektronische sloten. Denk aan Radaris van Assa Abloy of Salto sloten. Dat maakt de beveiliging van een deur op school aanzienlijk eenvoudiger. Waar een sleutel zoek raakt, kan eenvoudig de autorisatie gewijzigd worden en het zelf bijmaken van sleutels wordt hiermee ook trefzeker voorkomen. De school krijgt zicht op wie er in welke ruimtes aanwezig is geweest en kan veel verfijndere vormen van toegangsverlening toepassen. Een schoonmaker kan bijvoorbeeld alleen tijdens de schoonmaakuren toegang tot een media-lokaal krijgen. En de sportclub die in de avond gebruik maakt van de sporthal kan gemakkelijk alleen daar toegelaten worden. Het blijkt bovendien dat waar de hoeveelheid sleutels ten opzichte van de hoeveelheid sloten groot is, elektronische sloten uiteindelijk goedkoper uitpakken.

Het aantal diefstallen uit scholen bedraagt jaarlijks meer dan 10.000. Dat probleem is niet alleen met een beter sleutelbeheer op te lossen. Maar een aanzienlijk deel van de diefstallen kan wel degelijk voorkomen worden: door te werken met schillen, met elektronische sloten en andere voor de hand liggende maatregelen als: cameratoezicht, het opruimen van waardevolle zaken in goed afsluitbare ruimtes en het graveren van kostbare aparatuur die daarmee moeilijker verkoopbaar wordt.

© 2017 copyright Safe Beveiliging. Alle rechten voorbehouden. Lees hier ons privacy- en cookiebeleid